Materialisatie
Voor dit project hebben wij gekozen voor een houten hoofddraagconstructie uit vuren kruislagenhout. Door de kruislaagse verlijming kunnen grotere overspanning gerealiseerd worden dan gewoon waardoor minder materiaal noodzakelijk is. Bovendien heeft hout een laag gewicht, waardoor de fundering minder zwaar uitgevoerd moet worden en een lagere C02 voetprint ten opzichte van beton. Omdat alle delen prefabriceert zijn kon de ruwbouwtijd terug gebracht worden naar vier dagen.

Als isolatiemateriaal is voor Pavatex gekozen: een isolatie van houtvezels, die als afval ontstaan in de houtverwerking. De vezels worden geperst en leveren een hoogwaardige, duurzame isolatieplaat met een hoog isolatievermogen op.
De gevel wordt bekleed met houten latten van Accoya. Accoya komt uit duurzaam beheerde bossen en wordt in Nederland door het toevoegen van citroenzuur verduurzaamd. De oppervlakte is fijn bezaagd en behandeld met een zwarte beits.
Ook in de afwerking binnen stond duurzaamheid voorop: In plaats van een toegevoegde extra afwerkingslag binnen is ervoor gekozen de houten wanden alleen te schuren en met een beits op waterbasis te white washen. Op deze manier blijft de structuur van het hout open en kan "ademen", wat uiteindelijk ook het binnenklimaat ten goede komt.

Alle ruimtes worden voorzien van linoleum, een slijtvaste vloerbedekking van enkele millimeters dik. Het is een natuurproduct van lijnzaad zonder verende eigenschappen met een grote indrukvastheid. Allen in de sanitaire ruimtes worden keramische tegels van Mosa toegepast, die Cradle to Cradle silver gecertificeerd zijn.
Duurzaam ontwerpen betekent volgens ons ook, een gebouw te ontwerpen dat weinig onderhoud vergt. De nodige onderhoudmoet makkelijk uit te voeren zijn, als gewenst door de bewoners zelf.
Wij vinden het belangrijk in een gebouw zo weinig techniek als mogelijk, en zo veel als nodig toe te passen, om een veilige en gezonde omgeving te waarborgen. Om deze redenen hebben wij voor een natuurlijke ventilatie in het gebouw gekozen. Dit geeft de bewoners de mogelijkheid zelf invloed te nemen op de luchtkwaliteit binnen hun gebouw.
Door de vides, die alle vetrekken met elkaar verbinden is een goede doorstroom van lucht mogelijk - dit wordt versterkt door de schoorsteeneffect in het trappenhuis, met op de bovenste verdieping het dakraam ter regulering.

Wonen en werken in dit huis is behaaglijk en tegelijkertijd productief in een bijzondere ruimtelijkheid.
best for both